Световните марки ще почукат директно на твоята врата!
Вижте всички статии

Правилните обувки при изпъкнало кокалче: Съвети и решения

Досадното кокалче

 

Дали в резултат на продължителното носене на високи токчета, наследствена обремененост или индивидуална патология, изпъкналото кокалче е изключително досаден проблем. Болезнеността и изпъкналостта му могат сериозно да попречат на движенията ви и на нормалния ритъм на живот. Доста вероятно е да не можете повече да носите любимите си обувки, с които жертвате комфорта пред факта да сте модерни.

 

Повече от всяка трета жена е засегната от тази патология: тенеднцията е големият пръст да се отклонява към другите пръсти, докато не образува странична изпъкналост, която бавно набъбва, възпалаява се и става болезнена. Деформацията се нарича Hallux valgus, която с течение на времето прогресира и много често довежда до затруднено движение и невъзможност да се се носят стандартни обувки.

 

Причините провокиращи появата му, както споменахме в началото могат да бъдат различни: Много честа причина е продължителната употреба на остри обувки на високи токчета, които поставят предната част на крака в неудобна и неестествена позиция. Тежестта на тялото се изсипва върху малка зона от табана на крака, което кара основата на големия пръст да изхвръква навън, образувайки ефекта на болезнена и зачервена торба.

 

Вярно е обаче, че Hallux valgus може да се появи и при хора, които никога не са носили високи и тесни обувки. Дори и при деца се среща особена форма на стъпалото на крака, наречена плоско стъпало или валгусно стъпало, което при неправилна стойка и небалансирано разпределение на тежестта при стъпване може да придизвика появата на изпъкнало кокалче. Тук се казва, че говорим за индивидуално предразположение към деформацията.

 

Характеристики на обувките при hallux valgus


Правилните обувки за hallux valgus трябва да имат следните характеристики:
 

  • Широко ходило;
  • Заоблен връх;
  • Меко ходило с анатомичена стелка;
  • Ток над два сантиметра и под 5, за да се осигури правилното разпределение на телесното тегло между петата и предната частна стъпалото.

 

Проявявайте особено внимание на дълбочината и формата на обувките с деколте. Много често ръбът се пада точно върху кокалчето и предизвиква възпаление и болка.

Избягвайте мокасините с орнаменти в предната част (коланчета, синджири, токи). Те винаги стесняват обувките и при допир с изпъкналата кост предизвикват болка.

Ако купувате пролетни обувки в края на зимата , не забравяйте, че от студа краката са свити. При първото затопляне ще имате нужда от една идея по-голяма ширина. Предвидете го!

При покупка на сандали избягвайте множеството тънки каишки, те несъмнено ще се впиват в болезнените участъци. Избирайте модели с широки каишки, покриващи изцяло кокалчето, за да го предпазите от ръбовете. Много подходящи са и обувките с отворени пръстчета. При тях едновременно кракът е в удобно легло, но и диша през отворите.

Привикването с по-друг тип обувки е чисто психологически момент. Наистина ли си мислете, че всеки ви гледа в краката?! Забравете го! Лицете е това, което излъчва емоциите. Представете си какво излъчвате, когато обувките се впиват в кокалчето. Искате да го изтръгнете :) О, Да... Често желание! Усмихнете се и сменете обувките с подходящи. Производителите уважаващи своите клиенти добавят  в колекциите си обувки за проблемно кокалче. Пазара предлага и такива, специално произведени за деформирани пръсти. Ще ги познаете по еластичните материи и участъци, миним

Ако операцията стане необходима, което е неизбежно в тежки случаи, след нея ще бъде нужно, за определен период от време да се използват специфични обувки за халукс валгус . Това ще помогне на  стъпалото, функционално и естетично ще възобнови своята нормална функция.

Разбира се, че ще бъде добре да не забравяте колко страдание може да причини това заболяване и следователно да избягвате да попадате в капана на много високи токчета или тесни пръсти!

 

В заключение, за да избегнете (понякога непоносимата) болка на възпаленото кокалче на крака, важно е да имате предвид, че обувките винаги трябва да гарантират правилна стойка, естествено положение на стъпалото и краката му. , балансирано разпределение на телесното тегло върху ходилото.

Защото превенцията винаги е най-доброто нещо!

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари